
GROUP RULING FOR UNITED METHODIST CHURCHES 
 
Pursuant to ¶ 807.7 of the 2000 Book of Discipline, the General Council on Finance and 
Administration ("GCFA") has the responsibility to maintain and administer The United 
Methodist Church Group  Tax Exemption Ruling ("Group Ruling") on behalf of the 
denomination.  The Group Ruling was issued by the Internal Revenue Service in a letter 
("Group Ruling Letter") to GCFA, dated October 16, 1974.  (Copies of the Group Ruling 
Letter are available from the GCFA Legal Department.) 
  
 
What Does The Group Ruling Do? 
  
The Group Ruling recognizes certain United Methodist organizations as exempt from 
federal income tax under §501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Organizations 
covered by the Group Ruling are also exempt from taxes imposed under the Federal 
Unemployment Tax Act (FUTA) and are not required to file Internal Revenue Service 
Form 990. However, if such organizations have received unrelated business income 
during the year, they must file Internal Revenue Service Form 990T (Exempt 
Organization Business Income Return).  But note that beginning January 1, 1984, all 
employees of non-profit organizations are covered by social security. This change is 
mandatory and there are no exceptions. Therefore, the language in the 1974 Group 
Ruling Letter exempting churches from social security is out of date and should not be 
followed. 
  
A copy of the Group Ruling Letter may be used as proof of the tax-exempt status of 
covered organizations.  For example, persons or corporations making gifts to United 
Methodist Churches and other organizations covered under the Group Ruling may 
request evidence that the recipient of the gift is a tax-exempt organization.  A copy of 
the Group Ruling Letter may be furnished to such persons and upon request, this office 
will also furnish a letter certifying inclusion under the Group Ruling.  Requests for such 
certification letters should be sent to the GCFA Legal Department.  The Group Ruling 
Letter may also be used in obtaining bulk mailing permits from the U.S. Postal Service.  
   
What United Methodist Organizations Are Covered By The Group Ruling?  
 
Some United Methodist organizations are explicitly included in the Group Ruling Letter, 
for example, all local United Methodist Churches; all annual conferences and their 
official agencies, commissions, and committees; the General Agencies; the Judicial 
Council; and the General Conference.  These entities can simply refer to the Group 
Ruling Letter as evidence of their tax-exempt status.  (Despite being issued in 1974, the 
Group Ruling Letter remains in full force and effect.)  In addition, other organizations 
affiliated with one (or more) of these explicitly included entities can be covered under 
the Group Ruling in certain circumstances.  (See the discussion below.) 
  
In its original application for the Group Ruling Letter in the early 1970s, GCFA filed  
certain documents with the IRS.  These documents are updated annually and contain 



the names of the organizations that are currently covered by the Group Ruling. These 
documents are: 
  

1.  The most recent edition of The United Methodist Directory; 
  

2.  A computer printout of all local United Methodist Churches in the United States; 
and 

  
3.  A roster of organizations not included in the above two categories that have been 
accepted upon application to GCFA for inclusion within the Group Ruling.  

  
The following types of institutions and organizations cannot be covered under the Group 
Ruling:  
 

1.  Hospitals, nursing homes, other health-care facilities and children’s homes; 
 

2.  Universities, colleges and other educational institutions; 
  

3.   Non-denominational organizations headquartered in local churches, such as 
day-care centers, extended care facilities, and senior citizen organizations, where 
such organizations are not an integral part of the local church in which they are 
located; 

  
4.   Certain recreational facilities and summer camps; and 

  
5.    Ecumenical groups, such as a community food pantry operated by local 
churches of different religious denominations.  

 
How Does An Organization Not Already Included Apply For Inclusion Under The 
Group Ruling? 
  
All requests for inclusion under the Group Ruling should be sent to the General Council 
on Finance and Administration, Legal Department, 1200 Davis Street, Evanston, Illinois, 
60201-4193.  You may also submit your request by telephone (847.425.6537), fax 
(847.425.6568), or e-mail (legal@gcfa.org).  Please do not send such requests to the 
Internal Revenue Service because it has designated GCFA as the administrator of the 
Group Ruling.  
 
Each request will be considered on its individual facts and circumstances. If it is clear 
that the organization in question qualifies to be tax-exempt as a religious organization 
under §501(c)(3) of the Internal Revenue Code, GCFA will then make the determination 
of whether or not the organization also qualifies for inclusion under the Group Ruling.  
Any affiliated United Methodist organization seeking to be included under the Group 
Ruling (that is, a United Methodist organization that is not already explicitly covered) 
should submit to GCFA the following documents in support of its request: 
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1.   A statement giving written authorization to GCFA to include the organization 
under the Group Ruling; 

  
2.  A statement that the organization is not, in its opinion, a private foundation as 
defined in §509(a) of the Code; 

  
3.   A copy of the Articles of Incorporation of the organization, if any; 

  
4.   A copy of the Bylaws of the organization, if any; 

  
5.    If there are no Articles or Bylaws, then similar “structure” documents, such as a 
mission statement, charter, standing rules, and/or explanation of structure; 

  
6.    A statement setting forth the source and nature of the funding of the 
organization; and 

   
7.     The Employer Identification Number (EIN) of the organization. 

  
GCFA will then examine all these documents to determine whether the organization 
qualifies for inclusion under the Group Ruling. 
  
Organizations that do not qualify for inclusion under the Group Ruling may be able to 
demonstrate tax-exempt status on their own by obtaining an individual tax exemption 
ruling from the Internal Revenue Service.  
 
Note: All organizations requesting inclusion under the Group Ruling must have their 
own EIN.  If your organization does not have an EIN, you must first obtain one from the 
Internal Revenue Service by filing IRS Form SS-4.  The EIN functions as a taxpayer 
identification number for organizations in the same way a social security number does 
for individuals. The EIN is used when churches and other organizations pay employee 
withholding tax and social security taxes.  Inclusion in the Group Ruling is not the same 
as, and does not take the place of, having an EIN. 
  
Where Should Questions Regarding The Group Ruling Be Directed? 
  
Please direct all questions concerning the Group Ruling to the GCFA Legal Department 
(not the IRS). 


